Den 23 september är en nationell ekodag. I år fokuserade vi på spannmåls- och baljväxtodling med ett möte för lantbrukare, politiker, tjänstepersoner och andra intresserade. Träffen var i Kungsgården där Berglunds bageri har sin verksamhet. Helge och berättade och visade sin produktion. Från ekologiskt odlat spannmål, malt i egen kvarn till det egna bageriet.
1980 tog Helge och Marianne Berglund över Mariannes föräldrahem och började så småningom att övergå till miljövänligare jordbruk. Gården var helt omlagd till KRAV godkänd odling 1988.
1991 köptes en stenkvarn in från Österrike och mjölet började levereras till butiker.
De odlar vete, råg och korn samt grödor för gröngödsling. Idén om att starta ett bageri och fullfölja hela kedjan ”från ax till limpa” hade vuxit fram under en längre tid och år 2000, tog Helge och Marianne steget fullt ut och startade eget bageri med tillhörande café. Här säljs också deras mjöl i konsumetförpackning.
Aron Westlin, kravbonde från Valbo, berättade om sin gård som har varit i den familjen så långt tillbaka som 1400-talet. Han odlar både spannmål och baljväxter. Hans far var en av de tidiga pionjärerna inom ekologiskt och det var självklart att han skulle ta över. Aron berättade att de har ett nära samarbete med ett annat ekologiskt företag i Valbo, Jordnära produkter. De planerar så det blir en bra växtföljd på de arealer de odlar. Efter morötter så växer baljväxter väldigt bra. Aron har även samarbete med Nordisk råvara.
Jon Orvendal, lantbrukare från Heby är odlingsrådgivare för Nordisk råvara. Jon höll ett intressant föredrag om ekologisk och regenerativ växtodling. Han lyfte också svårigheten med att nå ut till konsument och berättar att de fokuserar mycket på att få in sina produkter till offentliga kök. De har också flera samarbeten med kockar och jobbar med recept.
Alla var överens om att det är synd att det ska vara så mycket dyrare med ekologiskt och att det är synd att handeln lägger på så mycket från inköpspris. Dessa frågor måste drivas brett från intresseorganisationer, det är svårt för den enskilde bonden att påverka.
Medverkade gjorde också MatVärden, KRAV, LRF och Ekologiska Lantbrukarna.