Hur kan vi öka intresset och konsumtionen av det goda och hållbara får/tacka-köttet? På det första mötet, i en planerad serie, med både lammproducenter och kockar diskuterades möjlighter och utmaningar. Tomas och Malin på Vinnersjö Gårdsslakteri har hela kedjan med djur, slakt, styckning och försäljning. Här finns också en jättefin gårdsbutik och eventlokal.
Tackaköttet hamnar oftast inte på restaurangernas menyer- vad beror det på? Vi smakade på olika raser och åldrar på tackakött. Hur stor skillnad är det på smak och textur på köttet? Sensoriker Anette Jonsell guidade oss genom en provsmakningen där vi smakade på kött från två djur i olika åldrar, en finullsras och en köttkorsning. Båda väldigt möra och milda i smaken. Långt långt ifrån det som tackakött ibland dras med- det dåliga ryktet om att det kan smaka skarpt av får som inte upplevs som gott. Vissa delar skulle i en blindtest varit svåra att skilja från kalvkött.
Vi hade diskussioner om hur hela kedjan hjälpas åt för att öka intresset för tackakött? Finns det ekonomi i tackakött? Försäljningskanaler? Medverkande gjorde lammproducenter från hela länet och kockar. Ingeli Ivansson från Rugstorps Lantgård i Kalmar län, medverkade på länk och berättade om deras medverkan i projekt Exceptionell Råvaras smakmöten, som har varit viktigt för dem. Deras tackakött har fått väldigt höga poäng där flera gånger. Ingeli upprepade flera gpnget vad viktigt det är att djuret är i en positiv energinbalans. Rugstorp erbjuder också sina kunder förädlade produkter som de legotillverkar då de inte har en förädlingslokal. De säljer både salami och burgare m.m.
Träffen arrangerades av Länsstyrelsen Gävleborg, MatVärden, Gävleborgs Fåravelsförening och LRF.
En del i Gävleborgs handlingsplan 2018-2030 för Sveriges Livsmedelsstrategi.