För att öka intresset och kunskapen kring kulturspannmål hos både odlare, bagare och konsumenter skapade vi tillsammans med LRF Gävleborg, Långheds bygdegård och Länsstyrelsen Gävleborg en inspirationsdag med Sébastien Boudet för professionella bagare i Gävleborg. Det var ett stort intresse och bagare från hela länet kom för att nätverka och lära sig mer.På plats på Linbageriet, som lånade ut sitt bageri för ändamålet, var Tewes konditori, Hennings Veranda, Järvsö Gårdsbageri, Janssons BRÖD, BAKfickan i Järvsö, Rådis i Söderhamn, Épi bageri & café, Hägersgård (Inom20), Hudik Bröd, Söromsjöss Gårdsbageri och Martin Löf från Eat Studio.
Sébastien är den kända bagaren och konditorn som driver det han kallar för surdegsbrödsrevolutionen i Sverige. Och det har han gjort under många, många år. Han är en fantastisk inspiratör och föreläsare men framför allt så är han enormt kunnig om allt som har med spannmål, mjöl och bröd att göra. Igår så var han i Alfta på Linbageriet för att ha en workshop med bagare från hela länet. Medverkade gjorde även odlaren Annika Sahlin, Helsingesparris / SkaleSkafferi Söderala. Annika har levererat kulturspannmål till Sébastiens dåvarande bageri i Stockholm under flera år. Hon driver på för att öka odlandet av kulturspannmål i länet. Från utsäde till färdig produkt.
Varför genomför vi då en inspirationsdag om surdeg och kulturspannmål?
• För ökad kunskap om hur man bakar med surdeg och med kulturspannmål. Det skiljer sig från processat mjöl.
• För att öka både intresset för att odla kulturspannmål men också för att öka efterfrågan från bagerierna.
• I takt med att klimatet förändras krävs det också att vi odlar grödor som kan stå emot både värme och vatten. Kulturspannmålen är tåliga och mer robusta.
• Vi behöver jobba för att ha kvar (säkra) hela kedjan i Gävleborg. Från odlare till kvarn / förädling till bagare och slutkonsument.
På kvällen höll Sébastien även föredrag om ekologi, hållbarhet, kretslopp men framförallt bröd och kulturspannmål för allmänheten. De fick också smaka på de bröd vi bakat under dagen.Exempel på kulturspannmål är dalavete, dinkel, enkorn, emmer, spelt och nakenhavre. De innehåller mer protein, mineraler och antioxidanter än i massproducerat konventionellt mjöl.